Fórum

Kedves látogató!

Erre az oldalra teheted fel a kérdéseid a Paleon túl könyvvel kapcsolatban.

58 thoughts on “Fórum

 1. Helló 🙂

  Kérdésem a zavaró esti “kék fényekkel” kapcsolatos.
  Idézek a köynvbôl: “Naplemente után kerüljük
  az erős fényeket, kiváltképp az elektromos berendezéseket, tv-t.
  mobiltelefont!”
  Amennyiben nappali fénynél tv-zünk, nem érnek minket negatív kék fény hatások, vagy ha igen, milyen mértékben az estihez képest?

  elôre is kösz a választ

  üdv gf

  • Szia Ferenc,

   A nappali nem gond, ha nem egész napos folyamatos képernyőnézésről van szó. Este viszont egyáltalán nem természetes, ha ilyet lát a szemünk, megzavarja a belső óránk működését, ami rontja az alvásminőséget és beavatkozik a hormonháztartásba is.

 2. Tisztelt Misi!

  Először is gratulálok a könyvhöz. Nagyon összeszedett és tudományos hivatkozásokon alapul. Látszik benne a sok munka.Nem tudtam letenni!
  Jómagam belgyógyász orvos vagyok, családommal bő két éve paleozunk, feleségemmel TRX és Kettlebell edzésekre járunk heti 3 alkalommal. Fiam 10 éves ,karatézik. A hagyományos orvoslásban kb 3 éve kezdtem kételkedni ,így jutottam Szendi Gábor oldalaira, majd lettem elkötelezett 90-10 paleos. sajnos szörnyűség, amit az Emberiség művel,de erre nem fecsérlem a szót…

  Kérdéseim lennének, melyre akár privátban is várok választ, ha lehetséges. Előre is köszönöm, ha szánsz rám időt.

  1. Az elektroszmoggal kapcsolatosan :éjjelre kikapcsolunk minden áramot a hálókban,wifi éjjel nincs, nappal is csak korlátozva, mobil éjszaka nincs bekapcsolva. Mit tehetek még többet? Van valami harmonizátorom korábbról, az be van dugva egy konnektorba(www.bencze-marosi.hu). Nem tudom mit érhet egyáltalán, van telefonra való chip is, bár nem tudom mit ér, nem tudom mérhető-e a hatása.
  2. Kivel lehetne megméretni az esetleges káros földsugárzást,elektroszmogot a fekhelyünkön? Ahogyan a könyvben is írtad, sok a kókler és nem hozzáértő ember, na meg orvosként én is értek valamit a fizikához, ezért számokban kifejezhető mérésre gondolnék. Egyik oldalán tök ellenkező információk vannak, mint a másiknál, egyik szerint végy valamit ellene, másik szerint ne használj olyat, ami sugározza.

  3. A földelő lepedőt én is néztem, de előtte gondolom nem árt megmérni, hogy van-e valami káros sugárzás a környezetben, amit mondjuk rajtam keresztül vezetne le. Honnan lehet olyat beszerezni, amelyik mérhető eredményt is hoz. Megmértem a feszültséget multiméterrel, nekem 0,56 V, feleségemnek 0,96 V. Esetleg a lepedőn feküdve ezt megmérve nyilván akkor érne valamit, ha NULLA lenne, nemdebár?

  Köszönöm, ha szánsz a válaszra időt!

  Üdvözlettel és Sok Sikert valamint Kellemes Ünnepeket Kívánok!

  Varga Csaba, Csongrád

  • Kedves Csaba,

   Örülök, hogy tetszett a könyv és tudtam újat mondani!

   1. Az már nagyon jó lépés, ha éjszakára áramtalanítani tudjátok az
   alvókörnyezetet. Ha különálló családi házban vagytok és nincs a közelben
   nagy sugárforrás, akkor ezzel már nagyrészt ki van védve. Árnyékoló
   eszközök jók lehetnek, ha megfelelő szakember csinálja. A
   harmonizátor és chip működési elvét nem ismerem, én is szkeptikus
   vagyok ezekkel kapcsolatban és talán nem én vagyok a megfelelő
   személy ennek eldöntésére. Az elektromosság általánosságban nem a
   szakterületem, nem volt időm 100%ig elmélyedni benne, azért írtam
   mégis sokat róla a könyvben, mert ma már tudható, hogy szerves része a
   biológiának, mérhetően beavatkozik az élő szervezetek
   működésébe, nem lehet kikerülni, ha egészséges életmódról van szó.
   2. Vannak radiesztéta szakemberek, szerintem amelyikük hosszú évek óta
   csinálja, abban meg lehet bízni. Nálunk még nem voltak, de a
   közeljövőben biztos megméretem. Nekik általában többféle
   műszerük van, így a teljes spektrumot mérni tudják és van
   összehasonlítási alapjuk.
   3. A földelő; lepedők általában működnek, mert nagyon
   egyszerű szerkezetek, csak vezetniük kell, erről multiméterrel
   meg lehet győződni, ha hozzáérünk, akkor egy pillanat alatt
   leviszi 0 V körüli értékre a feszültséget. Azt azért érdemes tudni, hogy a
   sima multiméter csak az egyik jellemzőjét jelzi az elektroszmognak
   (elektromos tér, statikus elektromosság), a mágneses indukció vagy
   teljesítménysűrűség méréséhez speciális műszer kell.

   Jack Kruse szerint a rendszeres hidegterápia, magas zsír és omega-3
   tartalmú étrend, kinti földelés, és az eszközök használatának csökkentése
   a legpraktikusabb megoldás. Nála nem láttam még semlegesitő csoda
   eszközt, viszont alváshoz ajánl egy speciális mágneses matracot
   (Magnetico). Gyakorlatilag az esti világítás, képernyőnézés is az
   elektroszmog egyik fajtája. Röviden ennyit tudok most mondani, plusz ami
   a könyvben van.

 3. Üdv!

  Először is gratulálok a könyvhöz és az eddig elért eredméyeidhez.

  Kérdéseim:

  1. Krioterápia alkalmas lehet hideg adaptációhoz vagy inkább a természetesebb megoldás a nyerő?

  2. Sárgaszemüveg a kékfény ellen naplemente után ér valamit?

  Köszi

  • Köszönöm!
   1.Krioterápia jó lehet, a lényeg, hogy a bőrfelszínt lehűtsük rendszeresen 10-12 fokra vagy kicsit lejjebb több héten keresztül. Már a második szezonomat kezdem, azt vettem észre magamon, hogy az arc fürdetés jeges vízben fontos lépés. Tavaly mindent csináltam, idén kicsit lustább voltam és csak lengén öltöztem + heti 2 szer fürödtem kinti vízben, ezzel nem kerültem olyan jó formába mint tavaly, nem volt olyan jó a hidegtűrésem. amint elkezdtem az arc fürdetést, pár nap alatt sokat javult a helyzet, ma is órákat voltam kint pólóban a 2-3 fokban teljesen komfortosan.
   2. A blue blocker tulajdonságú szemüvegek jók, ezek borostyánsárgák. Bármilyen sárga szemüveg szerintem nem jó erre.

 4. Kedves Misi!

  Először is gratulálok a könyvhöz! Olvasása nem csak élvezhető, de jó, hogy sok, praktikus alkalmazást is tartalmaz.
  Korábban én is alkalmaztam a hideg teráp, és a leírtakkal teljesen egyetértek. Meglepett a gyors adaptációs folyamat, amiről írsz. Köszönöm a magyarázatokat ezzel kapcsolatban. Könyved forradalmi jellegű sok tekintetben, és bízom benne, hogy kivívja magának a széleskörű elismerést.
  Üdv.
  imre

  • Szia Imre,

   Köszönöm az elismerést! Ez tényleg egy forradalmi téma, amikor először olvastam ezekről Jack Kruse oldalán egyből tudtam, hogy ezt muszáj mélyebben megismernem és továbbadnom, mert alapjaiban változtatja meg a biológiát… Szólj, ha télen esetleg Bp-en jársz, tudok egy jó strandot!:)

 5. Kedves Misi!

  Tapasztalatom már régi, de nem haszontalan. Akkor még fogalmam sem volt a paleóról, a nyugati életmódod “űztem” anak mindeféle nyavajáival. Nyáron kezdtem a szoktatást (olyan munkahelyem volt, ahonnan ebéd idő alatt is kitudtam menni bármikor fürödni!!! – ma hol bav ilyen?), és az akkori hozzáférhető idevonatkozó szakirodalom szerint végeztem. A lényege, hogy tartani kell a természettel a kapcsolatot- ez esetben, ahogy hűltek a kinti vizek hőmérsékletei, ezek határozták meg a természetben való fürdőzéseim ( folyó vagy tavak, de a folyó az mindig hidegebnek tünt a folyás végett) mennyiségét. Ez annyit jelent, hogy két fürdés között nem lehetett több vízhőkülönbség, mit 2°C fok. Vagyis olykor hetente akár 4x is kellett menni a vízre, de ettől függetlenül, min 2x voltam egy héten a vizen. A hidegben töltött időtartamot pedig az alvással váltottam ki, ami egy fűtetlen, nyitott abláknál történt. Így az alvási időszőszakban is, télen biztosítva volt a 5-7°C fok min. 8 órát (csak egyszerű paplannal takaróztam, és a helyiség talaján aludtam, olykor csak egy pléden- kemény volt, de meglehet ezt is szokni, mint sok mindent, ami természetes!). Az első évben csak max. 5 percet tartózkodtam a jeges vízben, majd a köv. évben ez 10, és a 3.-ik évben 15 perc, vagy ennél töb, ki hogy érzi magát. Az utánna következő fiziológiai megnyilvánulások teljesen megegyeznek az általad leírtakkal a Paleón túl c. könyvedben. A vízbemerülés előtt, mindig kocogtam 2-3 km-t.. és sapkát viseltem, mikor a vízben voltam. Nagyszerűen éreztem magam. Ma karácsony van. 25vel ezelőt is kimentem még sötétedés előtt egyet megmártózni a komáromi holtvág-ban. Egy idős házaspár jött oda a tóparton lerakott ruháimhoz. Miután kijöttem a vízből, a hölgy odaszólt – ” fiatalember, akkódva figyeltük önt, mert azt hittük, hogy öngyilkos akar lenni:-). Már csak ezért is megérte a hidegterápiát!

  • Szia Imre, köszi, hogy leírtad a tapasztalataid! Megerősíti, hogy működik a dolog, csak csinálni kell és fokozatosan egyre jobb lesz. Engem is többször meg akartak már menteni:), nem hiszik el, de azért csinálom, mert jólesik!

 6. Sáfrán Mihály művének első végigolvasását követő benyomásaim

  Bármikor, bármilyen kontextusban hangozzék is el a kérdés, mely olvasmányaim mineműsége iránt tudakolózik, válaszom egy ideje változatlan: mindegy, hogy éppen miféle irományt forgatok, az legyen nehéz, küzdelemmel teli tevékenység, azaz műfajhatárokra való tekintet nélkül mindenestől vegye igénybe éppen mozgósítható képességeim egészét. A nehézség ugyanis itt azt jelenti, hogy – az esetlegesen szóban forgó opus révén – olyasféle kihívás megszólítottja vagyok, melynek megfelelve – rátermettségem függvényében – magamba tagolhatom annak velejét.
  Nehéz lehet egy mű stilisztikai szempontból (szépirodalom), kérdésfelvetése vonatkozásában (bölcselet), tematikája tekintetében (tudomány), illetve mindezek elegyét is képezheti (ritka és üdvözlendő eset). Egy az, ami biztos, nevezetesen: ne további táptalaja (értsd: igazolása) legyen eleddig gondosan ápolt hiedelmeimnek, hanem képezze azok átminősítésének humuszát.
  Sok éve annak, hogy forgattam, így nehéz lesz beidéznem Heidegger Lét és idő című művének egyik ide vágó passzusát. Íme, talán így hangzik: „Egy tudomány színvonala abban áll, hogy mennyire képes válságba hozni önnön paradigmáit.” Nos, személyes szintre konvertálva eme mestergondolatot, végkonzekvenciaként mit is kapunk? Tessék ízlelgetni az előadódó válaszlehetőségek skáláját!

  Post scriptum: „There is no scientific fact, it ever implies its opposite as equal fact, this is the ‘fact’.” (Austin Osman Spare)

  Köszönet a feladványért:
  Gyuri

  • Kedves Gyuri,
   Köszönöm a színvonalas hozzászólást, bevallom ennek a megértése nekem is próbára tette a képességeim.:) remélem sikerült a könyvvel bebizonyítanom néhány közhiedelemben lévő tény ellenkezőjét és elgondolkodtatni az egészség fogalmáról.

 7. Kedves Misi!

  Először is gratulálok a könyvedhez! Nagyon összeszedett, rengeteg új, hasznos és gyakorlatias infóval!
  Kérdésem a kékfény-blokkoló szemüveggel kapcsolatos, mi a véleményed erről:
  http://brainguard.hu/brainguard/
  Kb. egy hete megrendeltem, de se visszaigazoló emailt nem kaptam, sem pedig szemüveget még eddig. Szerinted van ebben valami beugratás? Olyan fura… Más magyar nyelvű hasonló oldalt nem találtam. Amazonon van még több lehetőség, de én onnan nem tudok rendelni, és a szimpatikus darabok jóval drágábbak ennél. Van esetleg egyéb ötleted a szemüveg beszerzését illetően?
  Válaszod előre is köszönöm!
  Üdv!
  Barbara

 8. Szia!
  Kezdetektől figyelemmel kísérem a paleoval kapcsolatos munkádat. Gratulálok hozzá, nagyon hasznos és érdekes információkat szolgáltatsz. Felbuzdulva elkezdtem a mezítlábazást. Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki leül egy székre, és a talpa úgy érintkezik a talajjal, hogy nincs rajta a testsúlya, az is megfelel-e az energiaáramlás szempontjából.
  Köszönöm.

  • Köszönöm, örülök ha tudok hasznos infokat adni! A földelésnél az érintkezés a lényeg, nem kell hozzá a testsúly, szóval egy parkban vagy a kertben a székben ülve is megy a dolog.

 9. Kedves Mihály! Most olvasom masodszor a konyvedet. Nagyon erdekes, de nem konnyu olvasmany. Nagyjabol egyet lehet erteni a nezeteiddel. Regota paleos vagyok. Van azonban egy dolog, amit nem ertek es nem tudom honnan jon, miert es mivel bizonyitjatok: a hideg. Azt nem vitatom, hogy jobb sport teljesitmenyeket lehet altala elerni…stb, ezt ti tudjatok, akik tapasztaljatok. De ez a magyarazat a dinoszauruszok kihalasa utani hideggel, hogy a program azota benne van a szervezetunkben…?? Valahogy nem stimmel. Mert az igaz, hogy a nagy meteorit becsapodasa utan atmentileg huvosebb lett globalisan a Fold eghajlata, bar ekkor is, a huvosebben belul is megmaradtak az eghajlati ovek, ugyanugy volt tropusi es sarkivideki ,..stb eghajlat. Az emlosok pedig mar a dinoszauruszok idejeben eltek, a “program” mar bennuk volt, nem akkor alakult ki, Az emlosok “csak” kihasznaltak a dinok eltunese utani megnovekedett eletteret es nagyobb faj es egyedszamban tudtak eltrejedni. Maganak az embernek a kialakulasa se kimondottan hideg eghajlaton tortent (Afrika 20-25 millio evvel ezelott is kb ott volt, ahol ma es eszakon es delen is melegebb volt, mint barhol Europaban), megha kesobb aztan jot tett a fejlodesuk szempontjabola hideghez valo alkalmazkodas. Szoval ezek a kerdeseim, felveteseim. Udvozlettel. Erika

  • Kedves Erika! Jogos a felvetés, akkor lehet nem egyértelmű a megfogalmazás a könyvben. Az elmélet úgy szól pontosan, hogy a meteorbecsapódáskor a túlélők nagy számban a sarkköri régiókban élő emlősök lehettek. Akik persze már előtte is léteztek és már akkoris jól bírták a hideget. Elvileg ezek leszármazottja az ember is. Számomra elég meggyőző, hogy van néhány természeti népről feljegyzés, hogy elképesztően jól bírják a hideget minimális ruházatban (eddig “csak” 0 -mínusz pár fokról hallottam). És ottvan még Wim Hof esete is és némi saját tapasztalat. Örülök, ha másodszor is érdekes a könyv és nem muszáj vele egyetérteni, én valahogy így látom a dolgokat, ahogy leírtam.

   • Kedves Mihaly! Koszonom a gyors valaszt. Hogy a sarkvideki tulelok leszarmazottai volnank ? Nem tudom. En meg nem talalkoztam ezzel az elmelettel, hogy a sarkvideki emlosok eltek volna tul elsosorban a meteoritbecsapodast. A dinok kihalasa hosszu, tobb millio evig tarto folyamat volt, amit a globalis eghajlatvaltozas okozott a meteoritbecsapodas utan. Az emlosok “csak” megsokasodtak faj- es egyedszamban es
    elfoglaltak a dinok kihalasa altal szabadda valt okologiai fulkeket. Mert az allando teshomersekletuk miatt jobban tudtak alkalmazkodni a megvaltozott ( globalisan huvosebb) eghajtalhoz. De ez ugye nagyon messze van az embertol: van vagy 70millio ev. A majomfelek, aztan meg az ember meg, ahogy ma tudjuk, mind meleg eghajlaton alakultak ki. En ugyan nem vagyok antropologus, csak geologus, de azt hiszem, hogy a hideghez valo alkalmozkodas egy mutacio lehet, talan a Neandertaliaktol orokoltuk, akik sok tizezer even keresztul eltek a jeggorszakban nagyon hideg teruleteken. De mindegy, akar igy, akar ugy, a hideg jo hatasat a szervezetre senki sen vitatja.
    Bizony, 2x is elolvastam konyved, mert nagyon tetszett es igyekszem a paleo taplalkozast kiegesziteni egypar, szamomra is megvalosithato egyeb tenyezovel (pl. vettem egy earth contactos cipot – camper gyartja) .
    OK. Gratulalok meg1x es drukkolok, hogy minel tobben kovessenek!
    Udvozlettel. Erika

    • Kedves Erika! Köszönöm az észrevételt. A könyv elég sok szakterületbe belekóstol, nem látom át mindet, lehetnek benne pontatlanságok. A meteorbecsapódáskor élt, hidegtűrő felmenők szerintem maradhatnak, ha jól tudom a neandervölgyieké egy kihalt ág, igy mi nem tőlük származunk, tehát messzebbre kell visszamennünk. Mindegy is, a lényeg hogy működik. A cipőmárkát nem ismerem, de biztos jó választás, ha van csatlakozás:)

     • OK, csak annyit meg, hogy a legfrissebb genosszehasonlito elemzesek szerint volt keveredes a modern ember es a neandervolgyiek kozott, kb 5-8 %-ban benunk vannak a genjeik. A szoke haj es vilagos szem pl toluk szarmazik. Udv. Erika

     • Köszönöm, ezt jó tudni! Akkor még nyitva marad a dolog, mindkét elmélet maradhat, lesz mit megfejteniük a tudósoknak.

 10. Szia Misi!
  Olvastam a könyved, jó volt, nagyon érdekes, gratulálok hozzá, amúgy
  én is kenus voltam és 2 éve paleós. Amit kérdeznék Tőled: Most épült a házam, és napelemek elhelyezését terveztem, mi arról a véleményed, elektroszmog szempontból? A tetőre kerülnének, 20 cm monolit vasalt födém választana el tőle, de a rendszerbe visszatápláló kábel a házon keresztül megy ki.
  A másik, hogy intelligens elektromos rendszert szereltettem a házba, csillag pontosan minden bemegy egy központba, ahonnan gyengeárammal egy moduláris rendszer működtet mindent, ennek a wifis részét le lehet kapcsolni. A gyenge áram is hasonlóan kártékony?
  Az utolsó kérdés, hogy ismerek egy orvos családot, semmi közük a paleóhoz, ők a csövekben folyó cirkuláló víz rákkeltő hatásától rettegnek és nem engedtek padlófűtést, fal és födémfűtést sem tervezni a házukba. Mi a véleményed erről?
  Köszönöm a válaszodat előre is.
  Üdv Zsiros Dani

  • Szia Dani, köszi, örülök hogy tetszett a könyv! hol kenuztál? Fogas kérdéseid vannak…alaposabb utánajárást igényelne, amire most sajnos nincs időm.
   1. Igy kapásból azt mondom, hogy a napelem gyengébb terhelés elektroszmog szempontból, mint maga a hálózati áram, de jó lenne látni számadatokat is. Általában a váltakozó áram rosszabb. nem tudom milyen megoldás pontosan, gondolom van hozzá egy átalakító, amivel fotonokból egyenáram, majd váltóáram lesz, igy bekapcsolódhat a normál hálózatba.
   2. a gyenge áramnak is jó lenne tudni a paramétereit mielőtt bármit mondunk róla. a wifi a legrosszabb ezek közül, ezt legalább estére jó lenne kikapcsolni.
   3.cirkuláló viz káros hatásairól még nem hallottam, nehezen tudom elképzelni, hogy bajt okozna. van róla vmilyen leírás esetleg, hogy milyen elven gondolják?

   Üdv. Misi

 11. Sziasztok! A padlófűtés kérdése engem is érdekelne. Éppen arról vitázunk, hogy legyen, vagy ne legyen, de nem tudom elképzelni, hogy jó lehet, ha folyton meleg padlón lépkedünk. :/ A cirkuláló vízzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy vízér fölé sem jó állítólag ágyat tenni, bár a szobákba nem tennénk semmiképpen padlófűtést, csak a konyhába, előszobába és a fürdőszobába. Mi a véleményetek? Egyébként én is olvasom a könyvet, nagyon tetszik, főként a tudományos megközelítés és alátámasztás, gratulálok hozzá, nem kis munka lehetett! 🙂 Igyekszem beépíteni a mindennapokba, wifi ki, este nincs (sincs) tévé, számítógép, telefon, amennyit csak tudok, mezítláb vagyok kint, és hideg vízzel zuhanyzok, ami nagyon felfrissít. 🙂

  • Szia Niki, a padlófűtés szerintem nem olyan nagy gond, főleg ha levegővel vagy vízzel megy. Az már jó ötlet, ha csak a fürdőbe vagy a konyhába kerül. Ha még nincs beépítve én kihagynám, az elektromosat biztosan. Köszönöm az elismerést a könyvre, egy kis odafigyeléssel sokat lehet javitani a közérzeten, így tovább!:)

   • Szia!

    Csak most vettem észre a választ. 🙂 Végül úgy döntöttünk, hogy csak a fürdőben lesz a radiátor visszatérő csöve megtekergetve, így ott egy kicsit komfortosabb lesz, bár én már nem félek a hidegtől. 🙂 Köszönöm, neked pedig további sok sikert! 🙂

 12. Szia Misi!

  Meg tudnád mondani, hogy itthon lehet-e kék fényt blokkoló szemüveget kapni?
  Köszönöm.

 13. Szia Misi!
  A fentiekhez hasonlóan nekem is nagyon tetszett a könyv, és gratulálok hozzá. Nem kis utánajárás lehetett így összeszedni ennyi infót. Köszönet érte!
  Én még nagyon kezdő paleos vagyok, és próbálok nyitott szemmel járni. A könyved olvasásával egy időben kezdtem magam szoktatni a kenyér és szénhidrátmentes táplálkozáshoz. 90%-ban sikerült is. Ahogy befejeztem a könyved belebotlottam abba az elméletbe, miszerint nekünk magyaroknak alap tápanyagunk volt a tönköly. Több ezer(6–8 biztos, de olvastam többről is) éves leletek tanúskodnak a termesztéséről/létezéséről, feldolgozásáról. Ennek köze nincs a mai génmódosított és saját magról szaporíthatatlan búzákhoz. A növény maga nem bírja a műtrágyázott földet, vegyszereket. Az emberi szervezet számára teljes mértékben hasznosítható fehérjéket, aminosavakat tartalmaz. Nem rakódik le a bélfalon, … sok előnyét hirdetik. Ezt azóta sikeresen nemesítette az egyik génkutatónk. (Persze ezzel nem került azonnal a címlapokra.) Az ilyen “őstönköly” lisztből készült kenyér beilleszthető lehet a paleo étrendbe? Erről nyilván külföldi szakirodalmat nem lehet találni, ezért lennék kíváncsi a véleményedre. A paleos szakirodalom tiltja a tönkölyt is, de vajon az “őstönköly” más lehet?
  Válaszod előre is köszönöm!

  • Szia Karesz,
   Köszönöm az elismerést, valóban sok munka volt, de nagyon érdekel a téma, ilyenkor könnyen elrepül az idő… Ha engem kérdezel én nem támogatom a gabonákat semmilyen formában, lehet hogy ősi (párezer vagy pár tízezer éves), de az ember több százezer évig megvolt nélküle és most is lehetne ezek nélkül élni. Persze a mai nemesített búzánál egy fokkal jobb lehet és ha valakinek rendben van az egészsége, emésztőrendszere akkor kis mennyiségben beleférhet. Összességében szerintem fölösleges és kockázatos lehet, nincs benne semmi olyan létfontosságű tápanyag, amit paleós élelmiszerekből ne lehetne bevinni.

 14. Szia Misi!

  Tudsz esetleg tippet adni, honnan érdemes a hidegadaptációhoz bőrhőmérőt és kompressziós ruhát beszerezni?

  • Szia, ebben sajnos nincs tapasztalatom. Ezek nélkül is lehet gyakorlatozni. Amazon.com-on biztos van bőrhőmérő, talán itthon is. kompressziós ruha valamilyen szoros, feszülős póló, futóknál van ilyen zokni, hosszunadrág, póló is vagy vizisport, szörf ruházatnál lehet találni még

 15. Szia Misi!

  A szaunáról szeretnélek megkérdezni. Hasznosnak találod? Ha igen, a sportoláshoz képest mikor érdemes? Előtte gondolom nem, de esetleg utána, vagy inkább teljesen elkülönítve?
  Köszönöm.

  • Szia Olivér,

   A szauna hasznos kiegészítő, kapsz egy csomó infravörös fényt, ami növeli az EZ vízréteget. Szinte bármikor jó, kivéve talán közel a lefekvéshez. És érdemes használni a hidegkádat is mellette!;)

   • Köszönöm a választ. Bár én nem az infra szaunára gondoltam, hanem a finn szaunára.

 16. Szia Misi!

  Időnként újra átnézem a könyvedet, és kérdések vetődnek fel.
  Most az, hogy én úgy tudtam, és csináltam, hogy a tabata nyolcas sorozatát négyszer kell megcsinálni, de a könyvben csak egyet javasolsz. Lehet, hogy túledzettem magam?
  Köszi.

  • Szia Olivér,

   a tabata klasszikusan 8x20mp – 10mp pihenőkkel. A túledzés nagyon egyén függő és a használt gyakorlat is számit. Van, hogy egy sorozat is bőven elég, nekem max 6 volt eddig sprintben, de eddig hónapok alatt jutottam el. A lényeg, hogy ki tudd hajtani magad, max közeli intenzitással a 8x20ban. Ha már csak vánszorog az ember, kb 80-90%alá lassul, akkor be kell fejezni, az már más edzéshatás lesz.

 17. Szia Misi!

  Ha jól értem, akkor a részecskék szuperpozíciója tartja fent a metastabil állapotot?

  • Hú ez egy bonyolult kérdés… metastabil állapot áll fent, ha rendben van az energiatermelés, van elég energia az élőlényben. Ilyenkor bizonyos részecskék lehetnek szuperpozicióban, de ez szerintem inkább következmény, nem előzmény.

 18. Szia MIsi, megint egy kérdéssel zavarlak, ez most időszerű. Jól értettem, hogy a műanyag, ami átereszti a fényt. átengedi a hasznos uv sugarakat is? Nekünk ilyennel van beponyvázva a teraszunk, délre néz, és ha süt a nap, munkához, olvasáshoz kellemesen bemelegszik. Most is 20 fok felett van.
  Köszi.

  • Szia, bocsi a lassú válaszért… Tudni kellene milyen műanyagból készült. Van amelyik átengedi a teljes UV-t, van amelyik pl. az UV-B-t nem, ami pedig jó lenne. Ha van közben nyitott ablak ( egy teraszon gondolom ez megoldható), ahonnan ér a természetes fény, akkor ideális hely lehet.

 19. Kedves Misi!

  Éppen most rendeltem meg a könyveidet.
  A tartalomjegyzékek és a visszajelzések alapján érdekes és hasznos olvasmányok lesznek.
  A kérdésem az, hogy foglalkozol-e a légzéssel?
  A helyes légzéssel!
  Ha nem, akkor lehet, hogy érdemes lenne belemerülni ebbe a témába is!

  • Kedves András,

   Köszönöm, remélem tetszeni fognak a könyvek! A Buteyko és a Wim Hof légzést ismerem alapjaiban, gyakorlom is. Fontosnak tartom a helyes légzést. Van ezeknek is érdekes elméleti háttere, az alapjait értem, de jobban még nem mélyedtem bele.

 20. Szia Misi!
  Megint egy kérdés. Azt írod, hogy reggeli előtt érdemes meginni egy pohár vizet. Én a régi Szendi-féle paleo blog beszélgetései során azt szűrtem le, hogy kerülni kellene az ivást az étkezések során, a gyomorsav felhígításának elkerülése céljából. Ezért tartózkodom étkezés előtt és után a folyadék fogyasztástól. Szerinted akkor ennek nincs alapja? Bátran ihatunk?
  Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.