Sportolás mezítláb I.rész (korábbi Paleországos cikk)

13254370_248223468871521_3534518704416937260_n A paleo gondolkodás számomra arról is szól, hogy fedezd fel újra, mi az, amit jól csinált régen az ember, és ehhez képest mit rontasz el ma, aminek következtében nem vagy teljesen egészséges. Ebben a cikkben a két lábunkra fókuszálok. Az állatok és a természeti népek nem hordanak cipőt, legfeljebb kezdetleges szandálokat, mégsem panaszkodnak patellofemoralis-fájdalomra, iliotibialis szalag szindrómára, sípcsont stressz törésre, plantaris fascitisre, Achilles-ín sérülésre, és egyéb, gyakori futó-nyavalyákra. Puskázz tőlük, ha nekik jó úgy, ahogy a természet megalkotta, akkor miért akarunk lázadni ebben a témában is az egyetemes törvények ellen?

A mexikói fennsíkokon élő tarahumara népet elemezve látható, hogy vígan lehet ultratávokat (maratontól kezdve a 100-200 km-ig) is futni mezítláb vagy egyszerű szandálban. Az etióp Abebe Bikila az 1960-as római olimpia maratonszámának győztese is, mezítláb érte el nagy sikerét. Valószínűleg otthon, gyerekkora óta azt se tudta mi az a cipő, teljesen természetes volt neki, hogy anélkül fusson a versenyen.

Azt mondják a cipőgyártók, hogy azért kell mindenféle szuper becsapódás tompító, stabilizáló lábbelit hordanod, mert különben tönkremenne a lábad. Felületesen szemlélődve valóban erre a következtetésre juthatsz, hiszen gyerekkorod óta cipőben jársz, sportolsz, enélkül könnyen túlterheled az alsó végtagjaid. Nem lehet, hogy azért van ez, mert a cipők által egyes izmaid stabilizálva vannak, elkényelmesednek, magyarul elgyengülnek? Ha viszont gyengék, akkor máris világos, hogy eleinte miért sérülsz meg mezítláb. Valami hasonló történik, amikor egy csonttörés után gipszbe teszik a kezed vagy lábad. Hetekig tétlenül hordod az izmaidat, eközben látványosan veszítenek erejükből, méretükből. Ilyesmi zajlik le a cipőviselésnél is, igaz kisebb mértékben. A lábfejedben is vannak apró kis izmok, szalagok, amelyek élni akarnának, ehelyett passzívan beletörődnek a rabszolgasorsukba, közben pedig a térded, csípőd, gerinced átveszi helyettük a terhelést.

A mai társadalmi és kulturális normák között elég nehéz ezt a szemléletet elfogadtatni, biztos nem fog holnaptól mindenki mezítláb járni vagy sportolni. Léteznek azért fokozatok, hogy mennyire ártalmas ilyen szempontból egy lábbeli.

 [Ha szeretnéd tovább olvasni a cikket, csatlakozz a patreon blogomhoz!]

Vélemény, hozzászólás?